Mehmet Ziya Mankalyalı’nın Rumence-Türkçe Sözlük’ü Türk Dil Kurumu tarafından yayımlandı ve 12 Kasım 2013 Salı günü Romanya Büyükelçiliğinde sözlük için bir tanıtma toplantısı düzenlendi. Toplantıya TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin, TDK Başkan Yardımcısı Ali Karaçalı, sözlüğü yayıma hazırlayan Mehmet Süha Mankalyalı, Fatma Dalay ve inceleyen İffet Tosun da katıldı.
Romanya Büyükelçisi Radu Onofrei’nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda Büyükelçi, önemi dolayısıyla bu toplantıyı, millî günleri olan 1 Aralık’a yakın bir günde gerçekleştirmeyi istediklerini söyledi. Romanya ile Türkiye arasında iyi diplomatik ilişkilerin yanında insanî, kültürel ilişkilerin de gelişmiş olduğuna dikkat çeken Onofrei, “Bu iki dil, bu kültürel iş birliğinin birer kanıtıdır.” dedi. İki dil arasındaki ilişkileri görmek isteyenler için artık çok değerli bir sözlük mevcut, bu sözlük ilmî bir başvuru kaynağı olmanın yanında sözlüğün arkasında insancıl bir tarih mevcut vurgusu yapan Büyükelçi, 31 Ağustos’un Rumen dilinin bayramı olduğunu ancak artık bu günün de bir bayram olarak kutlanmasını istediğini kaydetti. Büyükelçi Radu Onofrei konuşmasının sonunda Rumence-Türkçe Sözlük’ün Türk Dil Kurumunun katkıları olmadan hazırlanabilmesinin mümkün olmadığını belirterek Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin’e teşekkür etti.
Toplantıda Mehmet Süha Mankalyalı ve İffet Tosun da birer konuşma yaptı. Mehmet Süha Mankalyalı, eserin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek babası Mehmet Ziya Mankalyalı hakkında bilgiler verirken İffet Tosun, “Umarım kaderi güzel olur. Çünkü alanında şu anda tek, zannedersem uzun seneler de öyle kalacak.” dedi.
Toplantıda son konuşmayı TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN yaptı. Konuşmasının başında Romanya ve Rumence ile tanışmasının hikâyesini anlatan TDK Başkanı, Rumence-Türkçe Sözlük benim bundan 30 sene önce duyduğum ihtiyacı bugün duyanlara bir kaynak olacak, dedi. Konuşmasının devamında sözlükçüler ve sözlük yazmak konularına değinen Prof. Dr. Kaçalin, şunları söyledi: “Bir sözlük bildiğimiz kitaplar standardında değildir. Sözlüğü yazan ya birinci cildi bastırdığı zaman ölür veyahut sözlüğü öldükten sonra basılır veya sözlüğü basar bir sene yaşar ve ölür. Sözlük ömürdür, ömür törpüsüdür, bir ömürde bir sözlük yazılır.”